arduino/user experience design/hci

BoB, de plant met gevoelens

Afsluitend van het tweede leerjaar van de opleiding Communicatie en Multimedia Design werd er in het kader van het vak HCI (Human Computer Interaction technologieën) twee weken lang labdagen aan de DIF in Zoetermeer georganiseerd. De weken voorgaand aan de lab dagen werden besteed aan het onderzoeken van verschillende technieken. Denk hier bijvoorbeeld aan Adruino workshops, argument reality en virtual reality. Op basis van het onderzoek naar deze technieken heb ik samen met studiegenoten Bob, de plant met gevoelens gecreëerd. Bob is het resultaat van twee weken lang experimenteren met verschillende sensoren, de Arduino en een oneindigde hoeveelheid koffie.

Bob, de plant met gevoelens.

Bob is een niet zomaar een plant. Bob is een plant met gevoelens. Net zoals ieder ander levend wezen wordt Bob bang, krijgt hij honger, hangry (honger en boos), wordt hij vrolijk en voldaan. Kortom Bob is een echt levend wezen met gevoelens en de bijbehorende emoties. 

Waarom hebben we Bob gemaakt?

Wij willen planten helpen met het uiten van hun emoties. In plaats van het inhuren van professionele hulp hebben we Bob uitgerust met grondvocht sensoren, luchtvocht sensoren, temperatuursensoren en afstand sensoren. Deze sensoren registreren hoe Bob zich voelt. Door middel van geluid en licht en de manier waarop Bob beweegt kun je zien hoe hij zich voelt en wat je er aan kan doen om hem weer vrolijk te maken. 

 

Project: HCI Labweken

Goepsgenoten: 

  • Luc van Bokhoven
  • Mike van der Zwet
  • Dennis de Jong
  • Casper Piket
  • Nikita Berkers

Tools: Adruino en een dosis plezier en creativiteit 🙂

Hoe kan ik zien wat Bob nodig heeft/ doet?

Hangry – Voldaan

Net zoals ieder levend wezen moet je Bob eten (water) geven. Doe je dit te lang niet dan voelt Bob zich een beetje verwaarloosd en wordt Bob boos. En zoals we allemaal weten is woede en honger geen goede combi. Hangy wordt dat ook wel genoemd. Als Bob hangry is dan wordt Bob rood van woede zal hij boze geluiden maken en zal hij op zoek gaan naar water en licht. 

Als je Bob op tijd water geeft is Bob al snel voldaan. Als Bob voldaan is dan zul je zien dat Bob dit beloont door een voldaan geluid te maken. Tevens zal hij groen oplichten en rustig en voldaan rondrijden.

Depressief – Vrolijk

Bob is soms ook een beetje down. Dan wil Bob graag alleen zijn en zal hij van je weg rijden. Ook zullen de ledjes van Bob blauw kleuren. Tevens maakt Bob dan een zielig geluidje. 

Wanneer Bob vrolijk is, gaat Bob vrolijk rond rijden en maakt hij vrolijke geluidjes. De ledjes van Bob kleuren dan vrolijk geel.

 

Project: HCI Labweken

Goepsgenoten: 

  • Luc van Bokhoven
  • Mike van der Zwet
  • Dennis de Jong
  • Casper Piket
  • Nikita Berkers

Tools: Adruino en een dosis plezier en creativiteit 🙂

Andere projecten